Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Pályaorientációs nap 2018

Pályaorientációs nap

„Ha a munkánk vagy a karrierünk nem felel meg számunkra, akkor másvalamibe kezdünk. A hivatását azonban nem választja az ember. A szóban is benne van, hogy minket hívnak. Akinek hivatása van, úgy érzi, nincs választása, engedelmeskednie kell a hívásnak, különben nem talál rá a saját életfeladatára, küldetésére.”

                                                                                                                                 /  David Brooks/

Az idei tanévben másodszor kaptak lehetőséget az általános iskolák a tanév rendjéről szóló rendelet alapján, hogy egy tanítási napot kizárólag pályaorientációs célra használjanak fel. Élve ezzel a lehetőséggel iskolánk 2018. szeptember 28-án pályaorientációs napot tartott, ahol a diákok különböző formában, helyszíneken, életkoruknak megfelelően ismerkedhettek az egyes szakmákkal. Legfőbb célja ennek a napnak az volt, hogy elősegítse a hozzánk járó tanulók ismereteinek, tapasztalatainak bővítését a munka különböző színterein, megkönnyítve ezzel a későbbi pályaválasztási döntés meghozatalát.

Az 5. évfolyam tanulói a Speker tanyára látogattak el, ahol betekintést nyertek a falusi gazdálkodás mindennapjaiba, a mezőgazdasági munkák fázisaiba. Hatalmas élményt nyújtott a gyerekek számára, hogy segédkezhettek az állatok ellátásában, illetve, hogy testközelből figyelhették meg az állatgondozás titkait. A nap hátralevő részében lovagoltak, kocsit hajtottak, állatokat simogattak.

A 6. évfolyamos fiúk egy gyárlátogatáson vettek részt egy műanyag ablakot gyártó cégnél. A Realtherm Kft. telephelyén az üzemvezető kalauzolta végig a tanulókat, betekintést engedve a létesítmény egyes részeinek működésébe, a különböző munkafolyamatokba. A 6. évfolyamos lányok pedig a községben működő Szépségvarázs Szalonba látogattak el, ahol az ott dolgozó fodrász és kozmetikus a szakma szépségeivel ismertette meg az odalátogatókat.

Az iskolánkban további szakmai bemutatókat tartottak, ahol a virágkötészet és a szabás-varrás fortélyaival ismerkedhettek meg tanulóink. A bátrabbak száraz- és selyemvirágokból szebbnél szebb őszi csokrokat, koszorúkat, valamint zsebkendőtartót és illatpárnákat készítettek. Kreativitásuk, fantáziaviláguk szerteágazó volt, az elkészült műveket iskolánk zsibongójában állítottuk ki. A nap további részében a gyerekek bemutató kisfilmeket tekintettek meg, plakátot készítettek álmaik munkahelyéről. Az alsó tagozatos kis nebulók sem szűkölködtek az élményekben, hiszen ők játékos feladatok/memóriajáték, szókereső, szókirakó/ segítségével ismerkedtek meg a különböző szakmákkal.

Tanulóinknak csupán elképzelésük van arról, hogy mivel is foglalkoznak a mindennapokban a különböző szakterületen dolgozók. Ahhoz pedig, hogy a valóságról teljes képet kapjanak, valódi szakemberekre van szükség. Így a pályaválasztás előtt álló 7-8. osztályos diákjainkkal ellátogattunk Budapestre, ahol megrendezésre került a szakmák közötti Európa- bajnokság. A magyar csapat összesen 26 szakmában képviseltette magát. Az ápolás és gondozás, autószerelés, épületasztalos, hegesztő, szárazépítő, webfejlesztő, villanyszerelő, fodrász és még számos területen dolgozó profi szakemberek mérték össze tudásukat ezen a jeles napon.

Bízunk benne, hogy ezeknek a sokszínű és színes programoknak köszönhetően gyermekeink hasznos információkkal lettek gazdagabbak, és talán azt is sikerült elérnünk, hogy némelyikük megtalálta a számára vonzó életpályát.

Köszönetünket szeretnénk kifejezni azoknak a szülőknek, akik szakmai tudásukkal és türelmükkel hozzájárultak a nap sikerességéhez. Hálásak vagyunk a tevékeny támogatásukért.

az István Király Baptista Általános Iskola pedagógusai

 

 

GALÉRIA