Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Megemlékezés 1848. március 15-ről.

 

 

Megemlékezés 1848. március 15-ről.

 

 

1848. március 15-re emlékezni mindig, minden helyzetben különös és fölemelő kötelesség.

Ez az az ünnep, ami nemcsak azt jelenti számunkra, hogy szép ruhát kell ölteni, s hosszú szónoklatot kell meghallgatni, hanem emlékeztet bennünket arra a napra, amikor egy emberként lázadt fel a magyar nép az elnyomók ellen. Méltán nemzeti ünnepünk, mert ekkor mutatta meg hatalmas erejét és szívét a magyarság.

 

„ Ne csak dísz legyen a kokárda,

Légy Te is büszke hazádra’’

 

Többek között ezek a szívhez szóló gondolatok is elhangzottak a kótaji István Király Baptista Általános Iskola 4.a és 4.b osztályos tanulók által tolmácsolt műsorban, melyet 2017.március 15-e ünnepére adtak elő.

Tanulóink hűen elénk varázsolták az akkori szegénysorban élő jobbágyok életét, kiszolgáltatottságát, kilátástalanságát, majd megelevenedtek előttünk a Pilvax kávéház fiatal forradalmárai. Ezután Petőfi Sándor örökérvényű gondolatával szólt hozzánk:

 

„Talpra magyar, hí a haza!”

 

A különös gonddal megszerkesztett és összeállított műsort a gyerekek kitűnő szavalatai, a korban odaillő huszárok jelenete és tánca, a népi ruhába öltözött lányok hangulatos, mutatós táncos koreográfiája tette színessé, változatossá.

A műsor színvonalát az iskola énekkarának dalai is emelték. A gyerekek csodálatos, tiszta énekhangja, harmonikus mozgása, a színpompás díszlet egyaránt a felkészítő tanárok munkáját dicséri.

A közönségnek különleges, maradandó élményben volt része, s az előadást vastapssal jutalmazta. Méltó megünneplése volt e nemzeti ünnepünknek.

GALÉRIA