Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Látogatás a Rákóczi – várban

Látogatás a Rákóczi – várban

 

A sárospataki vár vagy más néven a Rákóczi-vár, a magyarországi késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, a magyar nemzeti örökség része. E csodálatos műemléket indultak felfedezni május 11-én és 16-án az 1. és 2. osztályos tanulók és nevelőik.

Már az odavezető út is tele volt élményekkel. Tanítványaink ujjongva pillantották meg a Tokaji-hegyet, a „Kopaszt”, ill. a Tisza-Bodrog torkolatát.

Patakra érve, egy rövid várkerti séta után tárult elénk a vár pompázatos épülete. A számtalan látnivaló közül először „Rákócziak dicső kora” című kiállítást tekintettük meg, mely nem csak II. Rákóczi Ferencről és a szabadságharcról szól, hanem a magyar történelemben jelentős szerepet vállaló Rákóczi családról is áttekintést ad.

Ezt követően a hadászati és lakó funkciót is betöltő Vörös-toronyba folytattuk utunkat. Idegenvezetőnk részletes tárlatvezetése során megtekintettük a torony vízellátását biztosító 23 méter mély sziklába vájt kútját, a kerengőfolyosóban található lőréseket, az őrség szobáit, a levéltárat, az ebédlőpalotát, a lakótereket, valamint a kincstárat, melyben Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére kápolnát rendeztek be.

Várlátogatásunk zárásaként önfeledten játszottunk a várkertben kialakított játszótéren.

Útban hazafelé Tokajban időztünk egy kicsit. Egy finom fagyi elfogyasztása után, rengeteg élmény birtokában indultunk haza. 

GALÉRIA