Üdvözöljük iskolánk weboldalán

1848. március 15-ére emlékeztünk 2018

1848. március 15-ére emlékeztünk

„Vannak napok, melyek nem szállnak el,

  De az idők végéig megmaradnak.”

Ilyen nap volt a legnagyobb nemzeti ünnepünk, 1848. március 15-e, a forradalom és a szabadságharc kezdete. Ezen a napon egy maroknyi fiatal elindított egy lavinát, amely megváltoztatta a magyar nép életét. Mindez pontosan 170 évvel ezelőtt történt.

„Minden ünnepnek vannak hangjai. A mi ünnepünk hangjai ártatlan gyerekhangok.”

 Az István Király Baptista Általános Iskola 4. osztályos tanulói méltó megemlékezéssel köszöntötték az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját.

A műsorban felhangzó versek, szövegek, szavak üzentek arról, hogy a szabadságharc alakjai ma is méltán állíthatók példaképül a fiatalok elé. Választ adtak arra, mit jelent magyarnak lenni, mit jelent a szabadság. Az ünnep jelképe, a kokárda feltűzése is azt az üzenetet sugallja, hogy soha nem felejtjük el, mi is történt 1848. március 15-én. Az összeállítás színes és pontos képet adott a kor történelmi háttérről, a márciusi eseményekről. A gyerekek megidézték történelmi nagyjainkat: Petőfit, Széchenyit, Kossuthot, akik „egy szabad országért” tették, amit tenniük kellett. A hősökre emlékezve átélhettük a szabadság kivívásának örömét, annak szellemi, érzelmi hatását a magyar népre.

„Őrizzük és tiszteljük azok emlékét, akik mind egyet akartak!”

 

                                                                                   Alsó tagozat munkaközössége

GALÉRIA