Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Pályaorientációs nap 2020

Pályaorientációs nap 2020.

 

Az idei tanévben már negyedik alkalommal került megrendezésre Pályaorientációs napunk, melyen tanulóink életkoruknak megfelelően ismerkedhettek meg különböző szakmákkal, elősegítve ezzel későbbi pályaválasztásukat.

Az alsó tagozatos diákjaink játékos feladatokon keresztül bővíthették ismereteiket. Keresztrejtvényt oldottak meg, szakmákkal kapcsolatos TOTÓ-t töltöttek ki, memóriajátékot játszottak, kisfilmeket tekintettek meg.

Az 5-6. évfolyamos tanulók önismereti tesztet töltöttek ki, melyet osztályfőnökeikkel közösen értékeltek ki, rávilágítva erősségeikre. Ezt követően szakmákhoz kapcsolódó rövid kisfilmeket néztek meg. A gyerekek nagyon élvezték a tartalmas foglalkozásokat, sok új ismeretre tettek szert.

A 7. a osztály kézzel varrott maszkot készített.  Az előkészítő munka során összeírták a szükséges eszközök listáját, a maszk méretigényének megfelelően számításokat végeztek, hogy mennyi anyagot kell vásárolni, kiszámolták a várható költségeket.

Közösen elkészítették a szabásmintát, megbeszélték a lépéseket. A fiúk és a lányok is szép, aprólékos öltésekkel varrták meg a saját maszkjaikat.

A közös program alkalmas volt arra, hogy a varrás hasznosságát megfigyeljék. Elfogadták, hogy nem csak a gépiesített világ létezik, néha érdemes a hagyományokhoz is visszanyúlni.

A 7. b osztály tanulói beszélgetéssel kezdték a napot, ahol mindenki elmondta, melyik szakma érdekli és miért, mit tudnak az adott szakmáról. Ezután online kérdőíveket töltöttek ki, többek között arról, milyen szakmákhoz van megfelelő készségük, képességük.

Továbbtanulás előtt álló nyolcadikosainknak az Iparkamara munkatársa tartott előadást, melynek keretében a továbbtanuláshoz és a felvételi eljárás megismeréséhez kaptak segítséget, a felmerülő kérdésekre pedig teljes körű, kielégítő válaszokat. A foglalkozás második részében pályaválasztási kérdőívet töltöttek ki tanulóink.

Jelentősen hozzájárult a pályaorientációs nap sikeréhez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 200 000 Ft-os támogatása, mely A Kótaji Általános Iskolás Gyerekekért Közalapítvány közreműködésével jutott el hozzánk.

Hisszük, hogy a programoknak köszönhetően bővült diákjaink szakmaismerete, segítettük őket a későbbi pályaválasztásban.