Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Cseppet sem

Háromból két ember már nem a lefolyóba önti a sütés-főzés után megmaradt olajat - ez derül ki a WWF Magyarország és a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) októberi felméréséből. Az erősödő környezettudatosság ellenére azért még van hová fejlődni.

Míg a melegkonyhák és éttermek esetében kötelező a megfelelő partnerrel elszállíttatni a használt sütőolajat, addig a háztartásokat erre nem kötelezi semmi. A becslések szerint Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, ennek jelentős része a környezetre veszélyes hulladékként végzi.

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Kiönteni azért nem szabad a használt étolajat, mert:

  • a lefolyóban a csővezetékek falára rakódik és dugulást okoz,
  • a háztartási szemétbe öntve nehezen lebomló, szennyező anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban,
  • ha az élővizekbe kerül, a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

A használt sütőolaj ráadásul 100 százalékban újrahasznosítható, amennyiben összegyűjtjük: 90 százalékából biodízel, 10 százalékából pedig a biogáz képződik, és biztos piaca is van: az Európai Unióban kötelező 8,2 százalékban az üzemanyagba keverni.

 

Mit tehetünk a használt sütőolajjal?

Ez egyszerű: hagyjuk kihűlni, és öntsük vissza ugyanabba az olajos flakonba, amelyben megvásároltuk. Több lehetőségünk van, hogyan szabadulhatunk meg tőle:

  • leadhatjuk a gyűjtőpontokon,
  • a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban.

De hol találunk gyűjtőpontot?

Évről-évre nő a magyarországi használt olajat gyűjtő helyszínek száma. A MOL tíz éve indította el a használt sütőolaj gyűjtő programját, most országszerte 350 benzinkúton lehet leadni a használt étolajat. Le lehet adni továbbá az Aldi, Coop üzletekben, valamint a Lukoil benzinkutakon is.

A leadott mennyiségek alapján úgy látszik, hogy évről évre többen vannak azok, akik tudatosan szelektíven gyűjtik az olajat, nem csak azért, hogy ne duguljon el a lefolyójuk, hanem mert szeretnének egy fenntarthatóbb jövőhöz hozzájárulni.

Már 420 hazai településen gyűjtik 240 literes gyűjtőedényekbe szelektíven a használt sütőolajat (kókusz- és pálmazsírt is) és sütőzsírt - számolt be a BioTrans Kft. - a CseppetSem! program keretében, amelyben eddig főleg kisebb települések vesznek részt.

Egyelőre 1,8 millió embert érnek el vele, de a cég azt reméli, ez a szám jelentősen nőni fog.

Mi is fontosnak tartjuk a környezet védelmét, ezért szerződve a BioTrans Kft-vel gyűjtőpontot hoztunk létre a z iskolánkban. Az intézmény konyhájának bejárata mellett elhelyezett gyűjtőedénybe várjuk a használt sütőolajat, lezárt edényekben.

Az István Király Baptista Általános Iskola diákjai és dolgozói