Húsvét, örök legenda, drága zálog

2015. április 01., 00:00

„Húsvét, örök legenda, drága zálog”

 

Iskolánk, a kótaji István Király Baptista Általános Iskola nevelőtestülete számára nagyon fontos, hogy tanulóink megismerjék, és tovább vigyék az őseink által megőrzött hagyományokat, az ünnepekhez köthető népszokásokat! Ennek érdekében az idén is megrendeztük Húsvétváró projektünket, melyet diákjaink már nagy izgalommal vártak.

A közelgő ünnep hangulatát felelevenítve népművészeti kiállítást rendeztünk be. Féltve őrzött kincsek, régi képeslapok, szalvéták kerültek elő a fiókok aljából, melyekkel iskolánk zsibongóját díszítettük. 

Juhász Gyula sorait idézve hirdettük meg Húsvéti rajzpályázatunkat. Húsvétváró projektünk zárásaként 2015. március 30-án került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. A díjak átvételén túl, vendégeink részesei lehettek hagyományőrző délutánunknak.

A másodikos tanulóink igazi tavaszi hangulatot teremtettek az előadott népi gyermekjátékokkal. Ezután a legismertebb húsvéti népszokást, a locsolkodást elevenítették fel jelenetükben, néptáncosaink pedig vidám tánccal zárták rövid műsorunkat.

Régi, hagyományos tojásfestési eljárással: berzseléssel, írókázással, karcolással hímes tojást készíthettek a résztvevők. Bízunk abban, hogy az elkészült gyönyörű hímesek a hagyományos népi ételek mellett díszei lesznek majd a húsvéti ünnepi asztalnak!

A gyerekek mosolygó arca, csillogó tekintete bizonyította e nap sikerét.

        

                                                                  alsós munkaközösség